Ez a vízilabda tényleg majdnem olyan, mint egy jéghegy. Nem azért mert olyan hideg, mondjuk télen egy jól kihűlt uszodában edzeni sem álmom vágya, hanem mert sok minden történik a víz alatt, amit szinte senki nem lát. Ez sajnos egy örök problémája marad a sportágnak.

Ha egy nem vízilabdázóval kezdek el beszélgetni a sportágról, általában előjönnek a klasszikus kérdések, olyanok, mint „Leér a lábatok?”, „Hogy tudtok úgy kiugrani a labdáért?”, „Mi van olyankor, mikor lenyomnak víz alá?”, „Be tudnám lőni neked a büntetőt? (Nem)”, meg ehhez hasonlóak. Egy kérdés kivételével, amire meg is adtam a választ, mind olyan dologra kérdez rá, jogosan, amit a mérkőzések alatt nem lehet látni, mert a víz alatt zajlanak. És ha még csak ennyi történne ott. Nem is csodálom, hogy az emberek kíváncsiságát egyre jobban mozgatják a víz alatti események. Teljesebb képet kaphatnánk a játékról, ha kiderülne milyen „kis turpisságok” zajlanak odalent. Annak ellenére, hogy én azért nagyjából tisztában vagyok ezekkel, én is szívesen megnézném néha, hogy ez hogy is néz ki kívülről.

A nagyobb nemzetközi események alkalmával azért kaphatunk egy kis ízelítőt a víz alatti dolgokról, de tényleg csak egy csipetnyit. Igazából nem értem, miért nem lehet, akár csak egy kisebb képben (kép a képben)  kitenni a vízalatti történéseket, miközben közvetítik a mérkőzést. Egyszerre lehetne követni víz alatti és feletti történéseket is. Aztán mindenki szépen kiválasztja, neki melyik az érdekesebb.


Szerintem az sem lenne rossz ötlet, ha ez a bajnoki mérkőzések alkalmával is megoldható lenne egyből a helyszínen. Ennek valójában csak egy hátráltató oka lehet, a pénz. Ezt megvalósítani bizony nem olcsó dolog. Nem is annyira a víz alatti kamerarendszer lenne a probléma, hanem inkább a kivetítő. Egy olyan kijelző, ami ehhez szükségeltetne, komoly tételt jelentene a klub költségvetésében, és hát ezt olyan sokan (jelen pillanatban szinte senki) nem engedhetik meg maguknak. A Kőér utcai uszoda viszont egy erre a célra is megfelelő kivetítővel van felszerelve.

Tehát elvileg megvalósítható lehetne ez az ötlet. Az, hogy ez a betekintés a víz alá, kiből mit váltana ki, az már egy másik dolog. Biztos lenne, akinek tetszene, mert egy új oldalát mutatná be a sportág, de biztos lenne olyan is, aki meg épp emiatt ábrándulna ki az egészből.

A bírók nem biztos, hogy könnyebb helyzetben lennének, mert ugye a vízalatti felvételekből azért sok minden kiderülne, főleg a center és védője páros tevékenységénél, de kérdés, hogy ezt figyelembe vehetnék vagy figyelembe vennék-e? A bevett szokás, mint az olimpián is láthattuk (Amikor nem adtak meg egy gólt a bírók, pedig a visszajátszásból, amit ők a helyszínen végig is néztek, egyértelműen kiderült, hogy bent volt. Ezt a két bírót ezek után haza is küldték.), hogy ítéletet már vissza nem vonnak. Tehát számukra ez biztos zavaró lenne.     
Ettől függetlenül egy olyan újdonság lehetne ez a víz alá betekintési lehetőség, ami szerintem sok embert érdekelne, és biztos vagyok benne, hogy lenne olyan alkalom is, amikor a bírók is hasznát vennék ennek.