Ez hosszú éveken keresztül nem volt kérdés. Szinte egyértelmű volt mindenki számára, hogy a magyar bajnokságban 99.9 %-ban magyar játékosok játszottak. Mondhatnánk azt is, hogy nem is volt értelme a légiósok létszámnak a maximalizálásával foglalkozni. Az utóbbi években viszont eléggé megszaporodtak a külföldről érkező játékosok szinte minden egyes csapatnál. Talán három csapat volt a múlt évben, akiknél csak magyar játékosok játszottak.

Egy külföldi játékos kiválasztásánál szerintem két dolog lehet mérvadó. Vagy nagyon jónak kell, hogy legyen, vagyis egy olyan színvonalat kell képviseljen, amelyet a hazai játékosállományból senki, vagy csak nagyon kevesen tudnak produkálni. Vagy legyen olcsóbb, de egyben jobb is, mint amilyet itthon lehetne ugyanazért az összegért leigazolni. Mindkét esetre volt példa az elmúlt szezonban. Az, hogy a külföldi játékosok jelenlétének milyen befolyása lehet rövid és hosszú távon a magyar vízilabda számára, meg megint egy másik kérdés. Akárhogy is vesszük, ezek a játékosok helyeket foglalnak el más magyar játékos elől, és pénzt vesznek ki a klubok zsebéből. De biztos, hogy ezt csak ebből a szempontból lehet megközelíteni?

Szerintem a légiósokban való gondokodás nem okvetlen rossz dolog. például idehoznak egy világsztárt, akitől lehet tanulni, az szerintem mindenkinek a hasznára válik. Már csak a neve és az elért eredményei miatt is több néző látogathat ki a mérkőzésekre. Neki köszönhetően akár érdekesebbé válhat az egész bajnokság, és sikeresebb lehet a klub hazai, de nemzetközi szinten is. Ennek pedig a vezetőség és csapat minden szurkolója is örül. Tehát ettől a játékostól többnyire sem a helyet, sem pedig a pénzt nem sajnálja senki. A másik kategória pedig az “olcsó” külföldi játékos. Az olcsó nem azt jelenti, hogy szinte ingyen játszanak, hanem sokkal inkább azt, hogy kevesebbe kerül, mint egy hasonló szintű magyar játékos. Egy klubnak pedig ezt is figyelembe kell vennie. Nem mindegy, hogy egy adott összegből milyen csapatot képesek összeállítani.

A magyar bajnokságban jelen pillanatban egyszerre maximum három külföldi nemzetiségű játékost lehet nevezni egy mérkőzésre. Tehát ez nem azt jelenti, hogy nem lehet több légiósa egy magyar csapatnak. Lehet, de egyszerre csak hárman szerepelhetnek egy adott mérkőzésen. A nemzetközi kupáknál már más a helyzet. Ott ez nincs korlátozva.
A jövő évi bajnokságra (2012/13) viszont bevezettek (régebben volt már hasonló) egy számomra nagyon szimpatikus megoldást a fiatal játékosok részére. Elindítják a junior válogatottat az OB1-ben. Ennek nyilván nem az volt az oka, hogy megnövekedett a külföldi játékosok létszáma, de valamelyest kompenzálja ezen jelenség hátrányait. Ez több szempontból is remek ötlet. Egyrészt a fiatal játékosok számára megfelelő mennyiségű játéklehetőséget biztosít, másrészt pedig a válogatott szempontjából egy komoly felkészülési folyamat a nemzetközi megmérettetésekre.

Mi lesz azokkal a klubokkal, akik már felfedeztek, és akár le is szerződtettek, vagy esetleg az adott játékos a saját nevelésük, és szükségük lenne rájuk a bajnokság alatt? Nos hát ezen klubcsapatoknak nem  kell nélkülözniük a fiatal tehetségeiket, mert a juniorok mérkőzései nem azonos napokon lesznek a bajnokság többi mérkőzésével, sőt, a válogatott tagjai nem játszanak majd a saját klubcsapatuk ellen sem. Akkor valaki más veszi át a helyüket a válogatottban, ők pedig a saját klubjukkal fognak játszani. És még egy harmadik jó hír ezzel kapcsolatban. A kluboknak egy fillérjükbe sem kerülnek ezek a mérkőzések, mert mindig a junior csapat fog utazni az aktuális ellenfeléhez. Tehát mindig idegenben fognak játszani.
Azon játékosok számára akik a junior válogatottban fognak szerepelni kicsit sűrű lesz a bajnokság, rengeteg mérkőzéssel, de a vízilabda már csak ilyen. Aki mindent megtesz a sikerért, az nem tudja elkerülni, hogy egyszer sikeres is legyen.

 

Forrás: Streeter Lecka/Getty Images Europe