Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vissza a földre

 

Ismét végetért egy válogatott szezon. A játékosok innentől kezdve visszakerülnek a klubedzők felügyelete alá, aki eldönti, mikor kezdjék el majd a felkészülést a klubbal. Mivel a bajnokság majd csak október közepén kezdődik, ezért valószínű, kapnak pár hét igazán megérdemelt szabadságot.

Ez a pihenés nem csak a fizikai, hanem a mentális fáradtság miatt is igen hasznos lesz. Hosszú egy válogatott felkészülés, és azzal a mérkőzésszámmal és lerepült kilométerekkel, amit ezen felkészülési időszak alatt produkáltak a srácok, eléggé telítődni tudott a szervezetük ilyen vagy olyan fáradtsággal. Szóval most egy kis lazítás majd indul a klubszezon. Ami nem biztos, hogy mindenkinek kedvére esik, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy vannak olyanok is, akik már nagyon várják ezt. Amiért nehéz elkezdeni egy klubszezont, az az, hogy megint vízilabdázni kell, de ami miatt meg jó, hogy más csapattársakkal, más közegben és más célokért. Közelebb vannak a családtagok, a barátok és a felkészülés sem olyan feszített.

Nem lehet összehasonlítani a válogatott mérkőzéseket a klubmeccsekkel. A válogatottnál, ugye a nevében is benne van, a legjobbak ellen kell megmérkőzni. Itt az ellenfél csapatában minden pozícióban egy jó játékos szerepel. Természetesen a kluboknál is vannak remek játékosok, de mindig van egy-egy, aki egy kicsit kilóg a sorból. Nem gyengék ők sem, de mégsem annyira erősek. Ezt főként a válogatottból való visszatérés után lehet érzékelni, az első bajnoki mérkőzések alkalmával.
Sokszor viszont megfelejtkezünk a klubok fontos szerepvállalásáról. A magyar vízilabdában a nézők figyelme általában a válogatottra és annak eseményeire összpontosul. Ez abból a szempontból nem rossz, hogy a válogatott eseményein mindig teltház van, de ezt sajnos a klubok képtelenek leutánozni. Pedig a jó magyar vízilabda alapja a sikeres és jól működő klubélet. Itt is van egy remek friss példa. A horvátok olimpiai győzelme. Persze meg lehet ezt többféleképpen is ideologizálni, de ugye az is lehet egy válasz erre, hogy két horvát csapat is szerepelt idén a Final Four-ban (Európa legjobb négy csapata közt). Minden válogatott játékos a klubokból kerül a válogatott keretbe a bajnokságban nyújtott teljesítménye alapján. Nagyjából kilenc hónapot töltenek itt el, készülve a bajnoki mérkőzésekre és harcolva a válogatott kerettagságért. Tehát mindenki, aki a klubokban hozzátesz ahhoz, hogy a játékosaik a legjobb körülmények között készülhessenek, végül részesévé válik a végső sikernek, ami alatt jelen pillanatban a válogatott sikerét értem.  Ha nem lesznek stabil hátterű, jó játékosokat leigazolni képes,  a fiatalok számára vonzó klubjaink, akkor a bajnokság színvonala is esni fog, ami végül kihatással lesz a merítésre alkalmas játékosállományra.

A sydney-i olimpiai győzelem után ugrásszerűen megnövekedett a vízilabda népszerűsége hazánkban, ami a sportágra jelentkező gyerekek létszámában is megmutatkozott. Ez azóta is töretlen. Jelen pillanatban inkább az okoz gondot, hogy sajnos kevés a vízfelület az egyes csapatok számára. Ezt a sikert, mert ez az én szememben egy nagy eredmény, a válogatott eredményességének köszönhetjük, de ezt a kluboknak kell tudniuk kihasználni. Ebből az elgondolásból kiindulva is fontos, hogy a jövőben is sikeres maradjon a nemzeti válogatottunk. Ez egy örök körforgás. Ahhoz, hogy válogatott szinten is sikeresek legyünk, szükség van egy erős bajnokságra, remek játékosokkal és átgondolt utánpótlás neveléssel, amit a klubok feladata ellátni. Ők termelik ki a majdani válogatottakat, akik meg várhatóan az országnak és a sportágnak is fognak nemzetközi sikereket biztosítani. A kettő egymás nélkül nem működik. Most a klubok ideje jön.

 

Forrás: MTI

7 Tovább

Merre tovább magyar vízilabda?

Annak ellenére, hogy még hátra van egy mérkőzés, amit azért még jó lenne megnyerni, lassan mégis olyan érzésem van, hogy vége az olimpiának. Természetesen várom ezt az utolsó összecsapást is, de már nem úgy, mint eddig. Ez a mérkőzés, az eredménytől függetlenül, azért marad számomra emlékezetes, mert sok játékosnak biztos, hogy ez lesz az utolsó olimpiai és lehet, hogy egyben az utolsó válogatott mérkőzése is. Talán nem nehéz megtippelni vagy kitalálni ezen játékosok kilétét. Valószínű nem fogok sírva fakadni a spanyol meccs után, de ezek a búcsúzkodós dolgok mindig olyan fura érzést keltenek bennem.  

Az olimpiai bajnokokat egy láthatatlan szál fűzi össze mégpedig az, hogy a világ legjobb sportolói közé tartoznak, és mi, vízilabdások, együtt jutottunk fel a csúcsra. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy azon kevesek közé tartozunk, akik megvalósították az álmaikat, önmagukat. Azzá váltunk, amivé szerettünk volna gyerekkorunk óta. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egymás segítsége nélkül nem sikerülhetett volna. A győzelem napjait (Sydney 2000, Athén 2004, Peking 2008,) sosem felejtem, felejtjük el. Ez olyan, mint egy születésnap. Egy fontos pillanat mindannyiunk életében, amiről mindig megemlékezünk. Számomra ezeknek a pillanatoknak az értéke egyre csak nő, de azt hiszem mindannyian így vagyunk ezzel.

Természetesen azért még maradnak páran a mostani gárdából is a válogatott keretben, de a többszörös olimpikonok valószínű elköszönnek. Ettől függetlenül a magyar vízilabda nem áll meg. Sok jó játékos van még, aki csak a lehetőségre vár, hogy végre bizonyíthasson. Persze nem csak olimpiai bajnokokból fog állni az új csapat, de Sydney (2000) előtt sem azokból állt, csak utána kicsit összekapták magukat a srácok. Miért ne sikerülhetne ez másoknak is? A történelem azt mutatja, hogy voltak már előttünk is olimpiai bajnokok. Miért pont mi lennénk az utolsók a sorban?

Tehát én nem félek a jövőtől. Kár egyelőre jósolgatni, hogy ilyen vagy olyan lesz a csapat. Minden csapat más és más, csak találgatni lehetne mi lesz. Az biztos, hogy nem kell majd szégyenkeznünk a jövőbeni eredmények miatt sem. Az új dolgoktól néha egy kicsit tart az ember, de ettől függetlenül jó dolog belevágni. Az meg már többször is kiderült, hogy senki sem pótolhatatlan. Lesznek vagy akár azt is mondhatnám, hogy vannak már új “nagy neveink”, és még többen is lesznek. Nem olyanok mint akiknek a nevét szinte az egész ország megtanulhatta az olimpiai döntők alatt, de nekik nem is kell olyannak lenniük.

Az elmúlt több mint egy évtized (természetesen az előtte elért sikerek is nagyban hozzájárultak) eredményei megbecsült sportággá tették Magyarországon a vízilabdát. Válogatottnak vízilabdázónak lenni eddig is kitüntetés volt, és bízom benne, hogy ezután is az marad. Ez egy érték, amit a következő generációknak ki kell, hogy tudjon használni, de nem szabad, hogy visszaéljen vele.

Végezetül csak azt kívánom, hogy búcsúzzunk győzelemmel a 2012-es londoni olimpiától.

 

Forrás: Wally Skalij/Los Angeles Times

 

88 Tovább

Félre a jópofizással!

Lehet, hogy eddig is nyertünk mérkőzéseket az olimpián, de azért azt tiszta lelkiismerettel bevallhatjuk, hogy az USA elleni volt az a győzelem és a magyar csapat által bemutatott játék, amihez hozzá vagyunk szokva, amire képesek a srácok és amit el is várunk tőlük. Természetesen ők is csak emberek és hibázhatnak is, de annyi jó játékosunk van, hogy most már ennek ki is kell jönnie. Számomra nagy megnyugvás volt az utolsó csoportmérkőzésen bemutatott produkció. Persze azért fontos, hogy nyertünk, de ami még fontosabb, hogy borzasztó jól védekeztünk. Az ellenfelünk támadásaiban megnyilvánuló bizonytalanság, még a tévé-képernyők előtt is érezhető volt. Ha egy csapat elbizonytalanodik, az ellenfél egyből kiszúrja ezt. Főleg úgy, hogy rengeteg mérkőzést játszottak már egymás ellen ezek a csapatok, és ezáltal jól kiismerhették egymást.  A bizonytalanság tipikus jelei, hogy a támadásban mindig jobb helyzetet keresnek a már kialakult helyzeteknél, vagy hogy lassan érzékelik az ellenfél hibáit, ezáltal folyamatos késésben vannak, és természetesen az, hogy csak a támadóidő vége felé merik ellőni a labdát, addig pedig kapura sem néznek. Na, ez a mérkőzés pont ilyen volt az amcsik részéről.

Az elég laikus véleménynek tűnik, ha valaki azt állítja, hogy csak azért nyertünk, mert az amerikaiak gyengén játszottak. Mi is azért kaptunk ki a szerbektől, meg a montenegróiaktól mert gyengébben játszottunk mint ők, de azért játszottunk gyengébben, mert ők azokon a mérkőzéseken fölénk tudtak kerekedni, és a saját játékukat képesek voltak ránk erőltetni. Ez történt most is. A mérkőzés minden pillanatában mi voltunk az irányítók. Ez természetesen nem csak a támadásainkra vonatkozik. Az az igazán nagy csapat, aki a saját védekezésével tudja irányítani az ellenfél támadásait. Ez elsőre talán kicsit furcsán hangzik, de ez így működik. A védekezés egy ravasz játék. Az ellenfélnek mindig fel kell kínálni egy lehetőséget egy passzra vagy egy lövésre, amire már a védelem előre fel van készülve. Tehát nem a védelem követi a támadást, hanem a támadók vannak becsapva a hamis lehetőségek tálcán kínálásával, és mire feleszmélnek már le is telt a támadóidő. Ez végül abban nyilvánul meg, hogy az ellenfél támadása milyen gyenge volt azon a mérkőzésen, de aki ért hozzá az tudja, hogy mekkora munkát igényel ez a védekező csapat részéről. Tehát a csapat megmutatta amit eddig is tudtunk már, hogy tud magabiztosan is fontos győzelmeket hozni.

A következő ellenfél Olaszország lesz. Ők papíron gyengébbek, de nagyon izzadós meccs less, abban biztos vagyok. Az ő stílusuk nem fekszik nekünk. Ők aztán tényleg mindent bevetnek annak érdekében, hogy győzzenek. Ezt azért nem tudom elmondani a magyar csapatról, mert ők játszani szeretik ezt a sportágat, és ez a mai mezőnyben néha hátránynak számít. Persze a magyar játékosok sem finomkodnak az ellenféllel, de a játék és az ellenfél tisztelete mégis megszab egy határt. Ritka az az eset, amikor már gusztustalannak mondható az ellenféllel szembeni viselkedésünk. Itt pedig most erre lesz szükség. Mivel fizikálisan fényévekkel az olasz csapat előtt járunk, ezt szépen meg is kell mutatni nekik már az elején. Persze nem okvetlen kell egy vízi MMA-val (ketrecharc) nyitni, de mindenképp éreztetni kell velük, hogy ez most nem az a helyzet. Ettől természetesen nem fognak sírva elszaladni, de most ne mi kapjuk már az első pofont.

 

Mindenki tudja, hogy jó fejek a magyar pólósok. Hát most nem kell annak lenniük. Most győzni kell!

 

 

Forrás: AP Photo/Alastair Grant

 

 

3 Tovább

Van esélyünk az aranyra

Az, hogy van-e esélyünk vízilabdában Londonban is olimpiai aranyat nyerni, nem kérdés. Mondom ezt annak ellenére, hogy az utóbbi négy évben tényleg “csak” egy bronzérmet (Eindhoven) sikerült összehozni. Természetesen egy csapatot az eredményei alapján lehet megítélni és esélyesnek tartani, vagy sem, a végső győzelemre. Sajnos ebből a szempontból igazat kell, hogy adjak azoknak, akik nem hisznek a pólósok sikerében. Esetenként még kibővítik azzal, hogy úgy sem engednék, hogy már megint a magyarok nyerjenek. Szerintem ez teljesen alaptalan feltételezés.

 

Ennek ellenére, aki az elmúlt négy év alatt nyomon követte a válogatott mérkőzéseit, láthatta, hogy tényleg csak egy hajszálon múltak a várt sikerek. A sport márpedig ilyen. Elég csak egyszer kikapni, és azt rossz időben, és már az ötödik helynél nem lehet jobbat elérni. Ebből a szempontból kifejezetten szerencsésnek tartom az olimpiai sorsolást és az új lebonyolítási rendszert. Igaz, bitang nehéz ellenfeleket kaptunk, de számoljunk csak egy kicsit.

 

Nézzük a csoportokat:

A csoport: Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország

B csoport: Egyesült Államok, MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia

A lebonyolítás lényege, hogy a két csoport első négy helyezettje keresztbe játszik egymás ellen az elődöntőbe jutásért. Tehát elvileg, ha a “B” csoport negyedik helyezettje megveri az “A” csoport győztesét, tovább jut. Ebből kiindulva, akár háromszor is ki lehet kapni a csoportmérkőzések során és még így is Olimpiát lehet nyerni. A nagy riválisok (Szerbia, Montenegró) pedig a mi csoportunkban vannak, tehát őket biztosan elkerüljük a negyeddöntőben. Attól függően, hogy végzünk majd a csoportban, kaphatjuk a horvátokat, olaszokat, görögöket vagy a spanyolokat (ez egy általam feltételezett sorrend). Minél előrébb végzünk, annál könnyebb ellenfelet kapunk majd a negyeddöntőben. Ha mégis rosszul alakulnának a dolgok, szerintem akkor sem kell aggódni, mert az “A” csoportban a magyar csapat számára nincs verhetetlen ellenfél.

 

Nehéz dolga van a csapatsportoknak. Itt nem elég egyszer vagy kétszer bizonyítani. A vízilabdásoknak július 29. és  augusztus 12. között kétnaponta mérkőzésük lesz. Ez összesen nyolc mérkőzést jelent. Mind a nyolc mérkőzés külön felkészülést és a tudás legjavát kívánja. Na, ez az, amiben mi vagyunk a legjobbak. Lépésről lépésre haladni előre, kitartóan és türelmesen, egy pillanatra sem szem elől tévesztve a célt. Inkább mondják ismét azt, hogy a vízilabdások mennyire antiszociálisak, ami mögött az rejtőzik, hogy az Olimpián nincs idő mással foglalkozni, mint amiért ott van az ember. Megnyerni a következő mérkőzést. Ez pedig edzésekkel, videózásokkal és elemzésekkel, utazással és meccsezéssel jár, az Olimpia kezdetétől a végéig. Amikor meg épp nincs semmi, jól jön a pihenés.

 

Én hiszek a csapat sikerében. 2008-ban is egy EB-bronzzal utaztunk ki a pekingi Olimpiára. Arany lett belőle. Azt mondják, a történelem ismétli önmagát. Hát úgy néz ki, ez már elkezdődött.

 

(Fotó: www.insidethegames.biz)

4 Tovább

svedcsavar

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek