Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Összességében jól állunk

Az eddigi írásaimban próbáltam a saját szemszögemből bemutatni a vízilabdát, több szempontból is elemezve a sportágat. A középpontban természetesen e csapatsport magyarországi sikeressége és a többi sportághoz viszonyított hazai és nemzetközi mezőnyében elfoglalt helyét próbáltam meg bemutatni. A sportág hazai megítélésének szempontjából egyértelműen döntő tényező a sportág nemzetközi sikeressége. A nemzetközi sikerek által kivívott érdeklődés sajnos csak a válogatott eredményeire vonatkoznak, mert a klubok sikerei messze nem érik el ezt a szurkolói érdeklődést. Ha csak az olimpia alatt elért nézettségi adatokat veszem figyelembe bizonyossá válik, hogy a sportág iránti hazai szimpátia megkérdőjelezhetetlen.

 

          mérkőzés                                     tartós nézőszám            elért nézőszám

Magyarország-Ausztrália (női)                        739 634                       2 163 882

Magyarország-Spanyolország (női)                    847 002                       2 075 326

Magyarország-Olaszország (férfi)                         881 850                       1 998 641

Magyarország-Szerbia (férfi)                                   767 373                       1 743 937

 

Tartós nézőszám = AMR: az egy percre jutó átlagos nézőszám
Elért nézőszám = reach: a legalább 1 percre odakapcsoló nézők száma
Forrás: MTVA, AGB Nielsen

Az összesen 14 női- és férfimérkőzést a teljes magyar lakosság 55,4 százaléka, azaz 5 114 497 ember látta. Annak ellenére, hogy a férfi csapat szereplése sajnos nem a várt módon alakult, szerintem a sportág népszerűsége nem fog döntően csökkenni. Ebben nagy szerepe van a női válogatott sikeres helytállásának, és annak a ténynek, hogy az elmúlt sok-sok év sikereit nem lehet egyik pillanatról a másikra kitörölni.

Ez az év még el fog telni azzal, hogy azon fognak sokan rágódni, hogy miért így alakult ez az egész, hogy lehetett volna jobb, kik azok a játékosok, akik leköszönnek, és esetleg kik szerepelhetnek majd a jövő csapatában. Tehát a sportág még ebből is tud a megjelenések területén profitálni, mert mint kiderült érdekli az embereket. Az más kérdés, hogy milyen befolyása lenne a sportág népszerűségére annak, ha esetleg a következő években sem tudna a magyar férfi vízilabda-válogatott az ideinél jobb eredményeket produkálni. Le lehet vonni különböző következtetéseket a fiatalabb generáció teljesítménye alapján, de úgy gondolom, hogy nem érdemes messzemenő találgatásokba belemenni. Felnőtt csapatban játszani teljesen más, mint bármely fiatalabb korosztályban. Az én véleményem az, hogy van elég tehetséges játékos a magyar mezőnyben ahhoz, hogy ütőképes csapatot lehessen összeállítani. Bizonyára hiányozni fogna a “nevek” a jövőben, de bízom benne, hogy csak a nevek, nem pedig a kimagasló teljesítmények.

És ha már nevekről van szó, akkor nyilván ide tartozik Kemény Dénes is. Az ő neve aztán tényleg összeforrt a magyar vízilabdával. Jelen pillanatban még az ő jövőbeni szerepvállalása is kérdőjeles. Alakuljon az ő helyzete így vagy úgy, pontosan az érvényes rá, mint a többi játékosra, akikkel eddig egy csapatot alkotott. Amit letett az asztalra, az már ott van. Lehet annak örülni vagy kritizálni, az már nem fog változni. Többségében azért szép sikerek vannak azon a képzeletbeli asztalon, és visszatekintve a múltra, azt hiszem, ez a legfontosabb. Úgy visszagondolni a tetteinkre, hogy inkább elégedettek vagyunk az elért eredményekkel, mintsem szomorúak.

Azt viszont, hogy mi járhat a fejében, még csak elképzelni sem tudom. A folytatáshoz sok energiára lesz szüksége, az biztos, de ebben a helyzetben abbahagyni sem lenne könnyű. Ismerem őt annyira, hogy biztosra veszem, hogy ezzel az ötödik hellyel nem túlságosan elégedett. Egy ilyen sikeres pályafutás után, így befejezni nem könnyű. De ez legyen az ő döntése. Nem tudom mi lehet nehezebb. Kijelölni tizenhárom embert, aki utazik az olimpiára, vagy dönteni a saját sorsáról a befejezés és a folytatás között.

Forrás: Reuters

4 Tovább

Népszerű sport a vízilabda?

Annak ellenére, hogy a londoni olimpia nem a magyar közvélemény által várt sikerrel végződött, szerintem a vízilabda népszerűsége nem sokat fog változni a következő évben. Véleményem szerint enyhe érdeklődés visszaesés a sport iránt azért megtapasztalható lesz, mert sokan voltak akik csak a válogatott eredményessége miatt kedvelték a vízilabdát. Ez azonban egy természetes folyamat. Ahhoz viszont, hogy megtartsuk vagy növeljük a sportág iránt érdeklődők létszámát, elengedhetetlen lesz, hogy változások menjenek végbe egyes dolgokban.

Ma már nem csak a sport teremt versenyhelyzeteket, hanem maguk a sportágak is versenyeznek egymással. A versenyzés középpontjában a fogyasztó, a fogyasztói tábor létszámának növelése áll. Furcsán hangzik ez a sportban, mert olyan üzletszagú az egész. Nem így volt ez mindig, de a nagyobb tömegeket megmozgatni képes sportágak már mind ezen az alapon működnek.  A (sport)fogyasztó az, aki közvetve vagy közvetlenül bevételhez juttatja a sportvállakozást (bevételek: jegyárbevétel, merchandising, szponzor, közvetítési jogok, játékosok játékjogainak értékesítése, állam), jelen esetben a klubokat.  Ezen a területen a vízilabda nem áll túl fényesen. A bajnoki szezonok alatt az átlagnézőszám alig éri el a pár százat a nagyobb kluboknál, és minél kisebb az érdeklődés a sportág iránt, annál nehezebb megteremteni a kedvező feltételeket a sikerességhez. Igen, ilyenkor szokott jönni az, hogy bezzeg a mi időnkben ez nem így volt. Mi még ingyen csináltuk, és a hideg vízben edzettünk. Na, az az idő már elmúlt. Sokat változott a világ.  Itt viszont nem okvetlen arról van szó, hogy a játékosok vagy a vízilabdából élők sokkal jobban keressenek, hanem inkább arról, hogyha be szeretnénk hozni, vagy legalább megközelíteni a vízilabdánál nagyobb érdeklődést élvező csapatsportokat, akkor sokkal többet kell ezen dolgoznunk, az pedig teljes embereket és szakembereket igényel. Ez pedig pénzbe kerül. Nehéz lenne azt elvárni bárkitől is, hogy napi sok órában ellenszolgáltatás nélkül végezze a tevékenységét.

Amikor a vízilabda népszerűségét említem nem csak a magyarországi helyzetre gondolok. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy túl közelről vizsgáljuk meg ezt a problémát. Magyarország egyedül nem tudja fellendíteni a sportág jelenlegi nemzetközi megítélését még akkor sem, ha itt mindenki csak vízilabdázna. Ide több kell. Nemzetközi szinten kell népszerűvé tenni ezt a sportágat.  A válogatott sikerein keresztül megszerzett népszerűség nagy siker, de egyben nagy veszély is lehet a magyar vízilabdára nézve. Siker, mert az egész ország megismerhette ezt a csodálatos sportágat, és amelynek köszönhetően egyre többen kezdtek el pólózni. Veszélyes viszont abból a szempontból, hogy ha esetleg a jövőben nem jönnek majd a kiemelkedő sikerek válogatott szinten félő, hogy többen elpártolnak majd a sportágtól. Az ideális cél, az kéne, hogy legyen, hogy az emberek ne csak a sikerességért, hanem magáért a sportágért is rajongjanak

Hogy ehhez mire van szükség?
Először is arra, hogy megtudjuk a pontos helyzetünket a sportágak versenyében, hogy hol is állunk a többi sportághoz mérten, szakértői munkára vezetői és edzői szinteken, a versenyek megfelelő időzítésre és a szabályok érthetőbbé tételére. Másodszor pedig sok-sok munkára, de azt hiszem ez egy olyan sportág, amely megéri és megérdemli az áldozatos munkát.

Forrás: Reuters

26 Tovább

svedcsavar

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek