Annak ellenére, hogy a londoni olimpia nem a magyar közvélemény által várt sikerrel végződött, szerintem a vízilabda népszerűsége nem sokat fog változni a következő évben. Véleményem szerint enyhe érdeklődés visszaesés a sport iránt azért megtapasztalható lesz, mert sokan voltak akik csak a válogatott eredményessége miatt kedvelték a vízilabdát. Ez azonban egy természetes folyamat. Ahhoz viszont, hogy megtartsuk vagy növeljük a sportág iránt érdeklődők létszámát, elengedhetetlen lesz, hogy változások menjenek végbe egyes dolgokban.

Ma már nem csak a sport teremt versenyhelyzeteket, hanem maguk a sportágak is versenyeznek egymással. A versenyzés középpontjában a fogyasztó, a fogyasztói tábor létszámának növelése áll. Furcsán hangzik ez a sportban, mert olyan üzletszagú az egész. Nem így volt ez mindig, de a nagyobb tömegeket megmozgatni képes sportágak már mind ezen az alapon működnek.  A (sport)fogyasztó az, aki közvetve vagy közvetlenül bevételhez juttatja a sportvállakozást (bevételek: jegyárbevétel, merchandising, szponzor, közvetítési jogok, játékosok játékjogainak értékesítése, állam), jelen esetben a klubokat.  Ezen a területen a vízilabda nem áll túl fényesen. A bajnoki szezonok alatt az átlagnézőszám alig éri el a pár százat a nagyobb kluboknál, és minél kisebb az érdeklődés a sportág iránt, annál nehezebb megteremteni a kedvező feltételeket a sikerességhez. Igen, ilyenkor szokott jönni az, hogy bezzeg a mi időnkben ez nem így volt. Mi még ingyen csináltuk, és a hideg vízben edzettünk. Na, az az idő már elmúlt. Sokat változott a világ.  Itt viszont nem okvetlen arról van szó, hogy a játékosok vagy a vízilabdából élők sokkal jobban keressenek, hanem inkább arról, hogyha be szeretnénk hozni, vagy legalább megközelíteni a vízilabdánál nagyobb érdeklődést élvező csapatsportokat, akkor sokkal többet kell ezen dolgoznunk, az pedig teljes embereket és szakembereket igényel. Ez pedig pénzbe kerül. Nehéz lenne azt elvárni bárkitől is, hogy napi sok órában ellenszolgáltatás nélkül végezze a tevékenységét.

Amikor a vízilabda népszerűségét említem nem csak a magyarországi helyzetre gondolok. Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy túl közelről vizsgáljuk meg ezt a problémát. Magyarország egyedül nem tudja fellendíteni a sportág jelenlegi nemzetközi megítélését még akkor sem, ha itt mindenki csak vízilabdázna. Ide több kell. Nemzetközi szinten kell népszerűvé tenni ezt a sportágat.  A válogatott sikerein keresztül megszerzett népszerűség nagy siker, de egyben nagy veszély is lehet a magyar vízilabdára nézve. Siker, mert az egész ország megismerhette ezt a csodálatos sportágat, és amelynek köszönhetően egyre többen kezdtek el pólózni. Veszélyes viszont abból a szempontból, hogy ha esetleg a jövőben nem jönnek majd a kiemelkedő sikerek válogatott szinten félő, hogy többen elpártolnak majd a sportágtól. Az ideális cél, az kéne, hogy legyen, hogy az emberek ne csak a sikerességért, hanem magáért a sportágért is rajongjanak

Hogy ehhez mire van szükség?
Először is arra, hogy megtudjuk a pontos helyzetünket a sportágak versenyében, hogy hol is állunk a többi sportághoz mérten, szakértői munkára vezetői és edzői szinteken, a versenyek megfelelő időzítésre és a szabályok érthetőbbé tételére. Másodszor pedig sok-sok munkára, de azt hiszem ez egy olyan sportág, amely megéri és megérdemli az áldozatos munkát.

Forrás: Reuters