A megállapítás, hogy eljött az idő, hogy változások történjenek a vízilabdában, nem helytálló, mert ahhoz, hogy valami folyamatosan jól működjön, szinte mindig kell apró változtatásokat eszközölni. Tehát a változás nem egy egyszeri esemény, hanem sokkal inkább egy folyamatos tevékenység. Az már elég nagy baj, ha sokan úgy gondolják, hogy most vagy soha helyzet van. Márpedig sokan így beszélnek, és nem csak idehaza, de külföldön is. Ez pedig tényleg arra enged következtetni, hogy valami nagyon nincs rendben. Általában a játékosok panaszkodnak, mert sajnos egyre több a fizetésképtelenné váló klub, és ennek főleg ők látják a kárát.

Ha változásról beszélünk elsősorban a játék szabályainak a módosítása ugrik be mindenkinek, pedig nem biztos, hogy ezekkel van a legnagyobb baj. Elfogadjuk vagy sem, eléggé le vagyunk maradva többi csapatsport mögött is. Itt ismét nem csak a magyarországi helyzetre gondolok, mert mint említettem, a sportágat globálisan kell górcső alá venni. Más lenne a helyzet, ha hazánk lakossága nem tíz, hanem mondjuk, százmillió körüli lenne. Akkor esetleg elgondolkozhatnánk azon, hogy elég nagy a piac ahhoz, hogy el tudja tartani a nemzeti sportunkat.
A lemaradásunk a többi sportággal szemben elsősorban a nézettségben mutatkozik meg, ami meg természetesen kihat az egész sportág anyagi helyzetére is. Sajnos egyelőre nem tudunk versenyezni velük (labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, jégkorong), és nincs is rá szükség. A nézettség növelésének első és legfontosabb lépése lehetne a versenynaptárak harmonizációja. Vagyis, összevetni a versenynaptárakat, és úgy elcsúsztatni a bajnokságokat, hogy az egyes sportágak mérkőzéseinek időpontjai ne fedjék egymást.

A szurkolók nem akarnak szabadságra menni. A Honvéd, Vasas, UTE vagy Fradi drukkerek napi huszonnégy órában az év 365 napján elhivatott, “szolgálatban” lévő drukkerek, akik a klubért élnek-halnak, legyen szó bármilyen sportágról is. És ez a lényeg. Elég szerencsétlen dolog egy napon rendezni kézilabda, kosárlabda, vízilabda és labdarúgó mérkőzéseket, szinte azonos időpontban. Nem szabadna választás elé állítani a nézőket (fogyasztókat), hogy mit nézzenek. Továbbá ott vannak a tévétársaságok. Ha minden mérkőzés egy időpontban van, akkor szinte meg kell küzdeni azért, hogy ki kerüljön képernyőre. Ők meg válogathatnak. Ez egy nagy öngól mindenkinek. Emlékszem egy gyönyörű példájára ennek a szervezésnek. Az egyik fontos mérkőzésünket egy szép vasárnapi délután játszottunk két órakor. Ezt a tévé is közvetítette. Már magában ez az időpontválasztás is szerencsétlennek tűnik, de hozzájött még egy aprócska dolog. Épp ebben az időpontban volt az utolsó F1 futam, ahol öt világbajnoki esélyes pilóta is volt. Hát, nem volt telt házas mérkőzésünk. Talán még a családtagok sem voltak ott.

A megoldás viszont olyan kézenfekvő, hogy szinte el sem hinnénk. Nyáron kellene lebonyolítani a bajnokságot, a mostani, szeptember-május időtartam helyett. És még egy nagyon lényeges dolog. Nem azért mert a vízilabda nyári sportág. Nem. Ez csak egy adalék lehet a sikerhez. Azért, mert ott a piaci rés. Nincs más sportesemény, így nem kell másokkal megküzdenünk a nézettségért. Ez nem csak a vízilabda nézettségének, hanem a többi csapatsportnak is jót tenne hazánkban, mert nekik is eggyel kevesebb sportággal kéne osztozniuk a nézőkön a bajnoki szezonok alkalmával.

Hogy mi lenne az EB-vel, meg a VB-vel? Semmi. Simán el lehet rá menni, addig a bajnokság szünetel, majd mikor visszajönnek a játékosok, folytatódik. Ezt a nagyok is így csinálják. Lehet, hogy nem véletlenül. Az olimpia éve, az természetesen más. Ott igazodni kell a sorba, de ez csak egy év a négyből.

Magyarázat a táblázathoz (saját forrás): az egyes bajnoki szezonok szinte teljesen fedik egymást. A mérkőzéseket általában mindenki szombaton rendezi, és a rájátszás és a döntők is szinte egy napon vannak. Kivétel a jégkorong, amely ebből a szempontból szerencsés helyzetben van. A F1 azért került még a táblázatba, mert magas nézettséget produkál, és elvonja a figyelmet a hazai eseményekről.

szabad: a versenyzők szabadságon vannak (pihenő és az alapozás kezdete)

alapszakasz: megkezdődik a bajnoki szezon

felkészülés: az elődöntőkre és a döntőkre való felkészülési szakasz

rájátszás: elődöntők és döntők