Ha egy csapatról és annak eredményeiről beszélünk, hajlamosak vagyunk csak a játékosok képességeivel és teljesítményével azonosítani ezt. Nem vitás, hogy azért lesz valakiből válogatott csapattag, mert valamiben jobb, mint a többiek. Van, akinél a tehetség dominál, és van, aki iszonyat sok munkát végez azért, hogy egy szintre kerüljön a tehetségekkel. Érdekes, hogy a kevésbé tehetségesek sokkal jobban terhelhetőek, míg a született tehetségek azok, akik nem szeretnek többet dolgozni a szükségesnél. Mi lenne, ha a tehetségek is maximalisták lennének a munka terén? Nem mondom, hogy nincsenek ilyenek, csak szerintem ez elég ritka. Nem véletlenül mondják, hogy az élet ikszre játszik.

Legyen az tehetséges vagy akár rakkolós típus, mindenkinek edzenie kell. A siker nem jön magától. És itt bújnak meg azok a szakemberek, akikről viszonylag ritkán beszélünk. Pedig érdemes velük foglalkozni, mert a felkészülés sikeressége sok tekintetben rajtuk múlik, amely végül meghatározza majd a csapat eredményeit.

Úgy gondolom, hogy olyan, hogy egyéni siker, nem létezik. Aki azt gondolja magáról, hogy mindent csak saját erejéből ért el, az szerintem nincs tisztában azzal, hányan dolgoznak még körülötte, érte. Vegyünk például egy teniszezőt. Igaz, hogy a mérkőzéseit egyedül játssza le, de csak van valaki, aki felkészíti, tanácsokkal látja el, edz vele, gyógyítja a sérüléseit és még sorolhatnám. Ezek azok a szakemberek, akik ritkán kerülnek reflektorfénybe, de nélkülük nincsenek sikerek. Én is sokat köszönhetek ezeknek a szakembereknek, így a legkevesebb amit értük tehetek, hogy ezen írásaimban röviden megemlítem őket, kifejezve a köszönetemet a munkájukért. Szintén köszönet jár azoknak is, akiket a jelen írásomban nem említek meg a hely szűke miatt, amiért ezúton is elnézést kérek

Kezdeném egyből az orvossal. Itt meg kell említsem Dr. Pavlik Gábort, aki szinte örökké (25 éven át) a vízilabda-válogatott csapatorvosa volt. Most ezt a pozíciót Dr. Gábor Antal, alias „Pucika” látja el. Ezt a nevet azért kapta, mert ő is így szólít mindenkit. Ha telefonon beszél, vagy ha csak emleget valakit, sosem lehet tudni, kiről beszél. Csak annyit mond, „te, tudod, mi történt a pucussal?”. Ha valaki egy sérülést panaszol el neki, és azt mondja, hogy „ha ezt csinálom fáj”, erre az a válasz, „pucus, akkor azt ne csináld”. A viccet félretéve, szerintem ő a világ legtöbb viccet ismerő embere, és nincs történet, amit ne tudna továbbfűzni. Mindemellett a nap minden percében készen áll arra, hogy szaktudásával segítsen minden arra rászorulónak. Egy volt edzőm azt mondta, hogy csak az a baj az orvossal, hogy ha van, akkor a fél csapatnak van valami problémája, ha meg nincs orvos, akkor nincs beteg sem. Hát...

Ahhoz, hogy a srácok megfelelő erőnléttel rendelkezzenek, nem elég csak a vizet paskolniuk. A szárazföldön is igen kemény munkát kell végezni, hogy majd a vízben legyen kakaó a kemény meccsek alkalmával. Ennek a felelőse Zala György. Könnyen kiszúrható a csapatban, mert igen szembetűnő a magassága, mínuszban, amit azért sikeresen kompenzál a vállszélességével. Sikeres sportolói múlttal (olimpiai bronz, kenu), és hihetetlen nagy edzői tapasztalattal rendelkezik. Nincs olyan edzésmódszer, amit ne ismerne. Iszonyatosan alázatos, és szereti becsülettel elvégezni a munkáját.

A vízi edzések fontos részét képzi a lábtempó. Ezt ki más tudná jobban levezényelni, mit egy tapasztalt volt kapus. Ő Mátéfalvi Csaba. Nehéz dolog ám egy lábtempós edzést érdekessé tenni, de neki azért sikerül. Sokan elbagatellizálják ennek fontosságát, de a mai vízilabdában ez elengedhetetlen. Csabának viszont van még egy másik feladata is. Ő csapat vágója (videó). Minden szükséges videót előkészít, igény szerint. Támadások és védekezések külön, és ha kell, egyénre szabva. Hosszú, hajnalokba nyúló munka.

A csapat úszóedzéseit egy igazi munkamániás, Benedek Tibor vezényli. Rezzenéstelen arccal mondja be a leúszandó távokat, az együttérzés legkisebb  szikrája nélkül az arcán. Pedig tényleg sokat úsznak a srácok, akik között csapattársai és barátai is vannak. Itt viszont nincs demokrácia. Tibi fütyül, a többiek meg úsznak. Persze az ő személye azért ennél sokkal többet jelent a csapatnál.

A sok munka után édes a pihenés. Egy jó masszázs, meg még ennél is jobb lehet. Szerintem a magyar vízilabda-válogatottnak van a legizmosabb gyúrója. Illés Roli, aki tisztára úgy néz ki, mint a Stúdio 54-ből Shane, a kajakozásnak köszönheti testi adottságait. Szükség is van az erejére, mert a százkilós testeknek egy kiadós edzés után nem elég a simogatás. Hasonlóan az orvoshoz, a szolgálati idő 0-24.

És ugye itt van még a szövetségi kapitány, Kemény Dénes. Ő az, aki összefogja a két csapatot (játékosok és a stáb). Aki egy kicsit minden, és akinek a legnagyobb a felelőssége. Lényegében ő határozza meg a csapat minden egyes pillanatát a saját belátása szerint. Ez eddig három olimpiai aranyat, egy világbajnoki aranyat, két Európa-bajnoki aranyat, egy Világkupa aranyat és két Világliga győzelmet hozott a konyhára, a többi apró mellett. Azt hiszem, ezt nem kell magyarázni. Ahogy azt sem, hogy inkább ruhában szeret a medéncébe ugrani, ha úgy hozza a sors. De ezt itthon úgyis mindenki szereti.

 

Forrás: AFP