A vízilabdának, mint minden egyéb sportágnak, meg vannak a saját szabályai. Ezek természetesen mindenkire ugyanúgy vonatkoznak, de mégis sokszor előfordul, hogy másképp látnak egy-egy helyzetet a játékvezetők és másképp az edzők vagy a játékosok. Persze mindenki úgy magyarázza, hogy neki az jó legyen, ám a végső döntés mindig a bíróé. Tehát a játékvezetőnek meg kell tanulnia a szabályokat, fel kell tudnia ismerni a szabálytalanságokat a vízben, és ellen kell tudnia állni a különböző befolyásoló tényezőknek, mint az edzők és a csapatkapitány tiltakozása, vagy mint a lelkes szurkolótábor folyamatos “édesanyázása”. Nem könnyű a bíróknak.

Az, hogy a sportág szabályai mennyire egyértelműek vagy mennyire érthetőek a mérkőzések során, már eléggé megosztja a nézők véleményét. Elolvasva a szabálykönyvet viszonylag egyszerűnek és érthetőnek tűnik minden, de amint a vízben kell ezeket a korlátokat betartatni, már sokkal nehezebb. A víz nem mindig partner abban, hogy a bíró láthassa a lényeget, és sokszor a határ a szabályos és a szabálytalan megmozdulások között nagyon vékony. Ilyenkor általában a tapasztalataira és a megérzéseire hagyatkozik. A helyes ítéletek meghozatalában nagy szerepet játszik a bírói szakértelem és a gyakorlat.

Tehát vannak az írott szabályok, amelyeket viszonylag könnyen lehet kezelni, és vannak az íratlan szabályok, amelyek sokszor túlzott mértékben befolyásolják a játék végkimenetelét. Ezek azok a dolgok amelyek zavarossá teszik a játék képét azok számára, akik csak az írott szabályokkal vannak tisztában. Ezek inkább a hagyományokból és a bíró szubjektivitásából erednek.

Hogy mik is az íratlan szabályok?

Kezdjük azzal, hogy a támadó csapat mindig tiltakozik, ha a center pozícióban álló játékos egy sima faultot kap. Pedig a szabálykönyvben sehol sem szerepel, hogy a kapu előtt álló játékos, csak kiállítást kaphat, úgy, ahogy az sincs benne, hogy ha egy támadáson belül többször is bejátsszák centerbe a labdát, akkor a második-harmadik beadásra már kiállítást kell ítélni. Bevett szokás, hogy a centerre vagy kiállítást vagy semmit nem ítélnek, pedig ezt sem írja elő a szabály. Természetesen itt csak a sima szabálytalanságról beszélek, nem pedig a fejletépős fajtáról. Ha a játékos pozícióelőnybe kerül, vagyis a védő és az ellenfél kapuja közé, és úgy szabálytalankodnak ellene, az súlyos hibának számít, és nem csak a kapu közvetlen közelében, amiért 20 másodperces kiállítás jár. Ha mindez az ötméteres vonalon belül történik és a támadó a labdát is birtokolja, akkor azt büntetővel honorálják.

A centerjáték több félreértés forrása is lehet. Ha például a center vagy a támadók elveszítik a labdát, elég megnézni, hogy a centervédő mit művel. Általában két kézzel berántja maga alá az ellenfelét, majd páros lábbal elrugaszkodik a hátáról. Ezt más helyzetben támadószabálytalanságnak ítélik meg, ebben az esetben viszont többnyire továbbengedik. Néhány esetben szinte előre tudható, hogy biztos kiállítás következik. Ez akkor szokott előfordulni, amikor az egyik félnek már jóval több előnyt ítéltek meg, és úgy gondolják, ezt most már vissza kell adni. Miért is? De a kedvencem a következő. Büntessük meg, mert hibázott című dolog. Nevezetesen, ha a támadó ellövi a labdát és az eredménytelenre sikeredik, abban a pillanatban a védője elkapja a nyakát, víz alá nyomja és már úszik is át a fején. Ilyenkor már hiába mutatja szegény, hogy ő engedné az ellenfelét úszni, akár úgy is, hogy mind a két kezét az ég felé emeli, hogy látszódjon szándékában sincs visszatartani őt, elkésett. A bíró ezt nem hiszi el és már ki is állította. A kontrafaultokról meg nem is beszélek. Azt meg minden bíró úgy ítéli meg, ahogy.

Szóval szerintem elég nagy baj, hogy nem csak az írott szabályokat követjük. A fent említett esetek már sajnos olyan mélyen részévé váltak a sportágnak, hogy észre sem vesszük mekkora hibák ezek, és hogy nem egyeznek azokkal a szabályokkal, amiket a játék érdekében hoztak.  A néző meg nem érti, hogy igazából mi is történik a medencében, mert egyforma szabálytalanságokra, sokszor különböző ítéleteket osztanak a játékvezetők. Ez pedig nagyon nem tesz jót a vízilabdának.

 

Forrás: AFP