Még mielőtt elkezdenénk feszegetni a témát, kicsit örüljünk az első győzelmünknek a férfi oldalon is. Sokkal, de sokkal nehezebb volt, mint szerintem arra bárki is számított. A mérkőzés vége 17-15 lett a javunkra. Ebben a mérkőzésben tényleg csak az volt a jó, hogy nyertünk. A következő ellenfelünk Nagy-Britannia lesz. Ők a leggyengébb csapat az olimpián, így azt is mondhatnánk, hogy három nap felkészülési időnk lesz az utolsó csoportmérkőzésünkre az amerikaiak ellen. Most már nagyon valószínű, hogy harmadik vagy negyedik helyen végzünk majd a csoportban. Ez természetesen attól is függ, hogy az amcsik mit játszanak a szerbek ellen. A lényeg a lényeg, nyertünk.

Nézzük akkor a női és a férfi vízilabda közötti különbségeket. Itt több mindent is felsorolhatnánk. Kezdjük azzal, hogy itt (női póló) kisebb a labda és a pálya mérete is. Habár a szabályok ugyanazok, de ettől még a játék képe azért más. A férfi vízilabda gyorsabb és több benne az erőelem. A lövések sebessége eléri a 60 kilométer per órát, és az ejtések a ritka megoldások közé tartoznak. A női póló lassabb, és az eldobott labdának szinte mindig íve van, lehet az egy sima passz vagy akár lövés is. Ez azért az utóbbi időben sokat változott, vagyis erősebbek lettek a lövések. Hogy mennyire kemény a női póló, nem volt alkalmam élőben megtapasztalni, így csak a látottak alapján tudom megítélni, és nekem nagyon úgy tűnik, elég keményen bánnak egymással a lányok a vízben. Az, hogy a férfi vízilabda kemény sportág, ez látszik a medencén kívül is, és egy viszonylag átgondolt pontozási rendszer alapján is ez a sportág kapta meg “A legkeményebb sportág” címet (az eredmények itt olvashatóak http://bleacherreport.com/articles/832927-what-is-the-worlds-toughest-sport/page/12)

Ami számomra szembetűnő különbség, hogy a női kapusok jóval magasabbra ugranak ki a vízből mint a sportág férfi képviselői, és több a kétkezes védés is. Ezt mindig is irigyeltem tőlük. Hogy lehet ekkorát ugrani a vízben, nem is értem.

Most egy másik különbségre is szeretnék rámutatni, amin szerintem eddig még nem sokan gondolkoztak el. Nézzük meg az alábbi két csoportot. Ha választani kéne melyik csoportot választanánk, ha azt mondanák, hogy a választott csoportból húzhatunk egyet, és amely ország nevét kihúzzuk, ott kell majd élnünk. Tudom, ez kicsit elrugaszkodott dolog, de azért tessék csak választani. Nézzük végig az országokat, gondoljunk bele milyen lenne ott élni.

Olaszország, Kazahsztán, Spanyolország, Ausztrália, Horvátország, Görögország, Egyesült Államok, Magyarország, Szerbia, Montenegró, Románia, Nagy-Britannia

vagy

Magyarország, Spanyolország, Kína, Egyesült Államok, Olaszország, Nagy-Britannia, Oroszország, Ausztrália, Kanada, Hollandia

Szerintem azért van különbség a két csoport között. A felső sorban a férfi mezőny a másik pedig a női. Én a második, azaz a női csoportot választanám. Az, hogy mit húznék szívesen, az maradjon az én titkom. Hogy ez miért érdekes? Hát csak azért, mert egy stabilabb anyagi környezetben talán a sportágra is több erőforrás jutna. Érdekes, hogy a “menőbb” országokban inkább a női vízilabda a domináns és nem pedig a férfi. Míg a minőségi férfi póló szinte csak Európára, és jellemzően a balkáni országokra korlátozódik, addig a női vízilabda több kontinensen is erős. Ennek vajon mi lehet az oka? Hol van például a szerb, horvát vagy a montenegrói női vízilabda? Vagy ott a nőknek tilos ezt a sportot űzni?

Bevallom őszintén, nem tudom ezekre a kérdésekre a pontos választ. Csak elméleteim vannak ezzel kapcsolatban. Ettől függetlenül egy sportágnak szerintem az tesz jót, ha minél több országban és kontinensen, magas szinten játsszák. Ebben a női mezőny szerintem előttünk jár. De egy biztos, nekünk addig jó, amíg van egy jó női és egy jó férfi válogatottunk. Úgy, mint most.

Forrás: http://www.daylife.com